הזרם של מוח אחד פותח בשנת 1985 על-ידי גורדון סטוקס ודניאל וייטסייד. הם הקימו את חברת Three-in-One Concepts, העוסקת באיחוד והפיכה לשלם של שלושת החלקים אליהם אנו נוטים לא פעם להתייחס כאל נפרדים – מוח (או מיינד), גוף, רוח.
איך זה עובד - או, מדוע אנחנו מתנהגים כך
אחת מהנחות הבסיס של מוח אחד היא שהרגשות שלנו מרכזיים ביותר להתנהלות של חיינו: הם משחקים תפקיד חשוב בבניית דפוסי התנהגות וכדי לשנות דפוסי התנהגות, חייבים להתייחס גם לרגשות. למעשה, מדובר על כך שמתח רגשי שלילי מפריע לנו לתפקד כראוי בחיינו והמטרה היא לשחרר מתח זה.
הנחה חשובה נוספת היא שאירועי העבר משפיעים עלינו בצורה משמעותית ביותר, שלא ניתן להתעלם ממנה. כל ההיבטים של המתרחש באירוע מסוים – כגון הריחות, המראות, האמירות והטון בו הן נאמרות, צלילי רקע, התחושות (מגע כלשהו), המקום עצמו והרגשות – כל אלה כביכול "מותכים" ביחד ואחר כך מתגבשים למעין "גוש" של אינפורמציה, תחושות ורגשות.
לדוגמה, אם בילדותכם לבשה אמכם חולצה צהובה בשעה שצעקה עליכם והענישה אתכם לאחר ששפכתם על הרצפה חלב, ובאותו רגע הרגשתם מושפלים, מבוישים ועצובים, ייתכן שבבגרותכם תמצאו את עצמכם שונאים את הצבע הצהוב ונגעלים מחלב, גם אם אינכם זוכרים את האירוע המקורי. גופכם זוכר אותו ויצר מעין התניה שלילית לפרטים שהיו נוכחים באירוע המקורי.
האירוע המקורי יכול להיות רחוק מאוד, ועקבותיו עשויים להיות מטושטשים ביותר, אולם התחושות והרגשות עדיין חיים ונחווים בצורה חזקה. דוגמה נוספת בהמשך לקודמת יכולה להיות שברגע שמישהו כועס עליכם, אתם מיד מרגישים מושפלים ומבוישים (במקום לכעוס בחזרה, למשל). אתם יכולים להבין מבחינה הגיונית שאין שום סיבה לכך שתרגישו מושפלים אם כועסים עליכם בגלל משהו קטן, אולם למרות ההבנה השכלית הברורה, אינכם מצליחים לשנות את הרגשתכם, אינכם מצליחים לשכנע את לבכם להישמע להיגיון הבריא. נשמע מוכר?
במה ניתן לטפל?
כאשר אדם מגיע לטיפול בגישה זו, הוא יכול לבוא עם מגוון נושאים הקשורים להתנהלותו היומיומית, כגון: דימוי עצמי, חוסר ביטחון, פחדים שונים, דיכאון, חרדה, קשיים במערכות יחסים, תלותיות, נוקשות, ביישנות, התמכרויות ועוד.
טיפול בגורם
אחד היתרונות המופלאים בגישה זו הוא, שהשינוי והריפוי אינם מתבצעים רק ברמה המודעת, אלא ברמה עמוקה יותר. בגישה זו אנו כמו מקלפים בצל – כל פעם מקלפים שכבה נוספת ועוד שכבה, עד שמגיעים למקור. כשאנו מגיעים למקור – הרגע שבו הכל החל – הרי שהגענו לבסיס ואם נתקן אותו, הדבר מאפשר לאדם להשתנות באמת ממקום נקי ונטול מטענים.
במוח אחד נעשה שימוש בבדיקת השריר כדי לאתר את המקור לנושא עמו מגיע הנבדק וכדי לקבוע את אופן הטיפול. בדיקת השריר עוקפת את מערכת האמונות (הן של המטפל והן של הנבדק) ומגיעה לאמת של הגוף!
בזמן העבודה, המטפל מניח את ידיו על ראש הנבדק, באזורים שמפעילים הן את השכל ההגיוני והן את העיבוד הרגשי. אז הנבדק חווה את הדברים בצורה חזקה והשינוי מתבצע בצורה עמוקה ומשמעותית.
העיקרון הטיפולי
למי מכם שראה את הסרט "אפקט הפרפר" (ולמי שלא – מומלץ), העיקרון עליו מבוסס הסרט מזכיר את הטיפול בגישת מוח אחד. גם בגישה זו, האדם "חוזר" לאירוע שהשפיע עליו ומשנה אותו. כתוצאה מכך, המציאות משתנה (אם כי לא באותו אופן כמו בסרט). המוח מקבל את השינוי, כיוון שעבור המוח, דמיון ומציאות חד הם. תוכלו לבדוק זאת בעצמכם בקלות רבה: עצמו לרגע עיניים ודמיינו שמישהו סוחט מספר טיפות של לימון על לשונכם. הגוף מיד מגיב לדמיון – הפה מיד מתחיל לרייר ויש צורך לבלוע, וייתכן שאתם אפילו מסוגלים לחוש את הטעם החמצמץ.
במוח אחד נעשה שימוש בעיקרון חשוב זה, לשם שחרור העבר ופתיחת דף חדש ממקום המאפשר צמיחה.
מהות העבודה
המהות של העבודה היא למעשה מתן אפשרות בחירה, במקום בו לא הייתה קיימת קודם לכן. שכן, כאשר מתעוררים אצלנו תחושות ורגשות הקשורים לאירוע שהשפיע עלינו בצורה לא נעימה או לא רצויה, כל שנרצה לעשות הוא להימנע מהתחושות והרגשות הלא נעימים. איננו אוהבים כאב ונעשה כל שביכולתנו כדי להימנע מן הכאב. אולם, אם איננו מודעים לדבר שעורר את הכאב, כיצד נוכל לשנותו? לעתים התסכול גדול עוד יותר שכן, קיימים מצבים בהם אנו דווקא מודעים למקור הכאב וזוכרים את האירוע המקורי, אך עדיין איננו מצליחים לשנות את תגובותינו ואת רגשותינו במצבים המזכירים לנו אותו. במילים אחרות, אנחנו תקועים במעין לולאה שאיננו יודעים כיצד לצאת ממנה. מוח אחד נותן את האפשרות לצאת מהלוּפ הזה ולהמשיך הלאה.
© כל הזכויות שמורות לאיריס אבידור